Kiszone pomidorki

Dzięki pasteryzacji możemy trzymać nasze przetwory poza  lodówką około roku. Po otwarciu słoik w lodówce możemy trzymać przez miesiąc.

Składniki:

  • pomidorki koktajlowe, cherry, lub zwykłe mniejsze np. Lima
  • korzeń chrzanu
  • kwiaty kopru
  • czosnek
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 1 łyżka soli na 1/2 litra wody

Sposób przygotowania:

Pomidorki myjemy. Umyte  słoiki i pokrywki można dla pewności poustawiać na blaszce i na ok. 15 min. wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Kiedy słoiki wystygną układamy na dnie czosnek, koper i starty na grubych oczkach, lub cienko pokrojony chrzan. Pomidorki układamy  w słoiku w miarę ciasno ale tak, aby się nie zgniotły. Gotujemy wodę i sól wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Lekko wystudzoną, ale nadal gorącą zalewamy  zawartość słoika  i od razu zakręcamy.

Każdy  ze nas słoików z przetworami powinien zostać spasteryzowany. Najłatwiejszym  i najprostszym sposobem na pasteryzację jest wstawienie słoików do piekarnika  na 75ºC. Słoiki trzymamy w piekarniku minimum godzinę, a najlepiej dwie, po czym wyciągamy i czekamy aż się naturalnie ostudzą. Dzięki pasteryzacji możemy trzymać nasze przetwory poza  lodówką około roku. Po otwarciu słoik w lodówce możemy trzymać przez miesiąc.


Pracuj z nami

Dołącz do naszej firmy i rozwijaj swoją karierę

– PPO Siechnice to nie tylko praca w szklarni!