Pomidory marynowane z cebulą

Bez pasteryzacji możemy przechowywać w lodówce ok. miesiąc. Po pasteryzacji mogą stać w temperaturze pokojowej około roku.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów malinowych
  • 1 kg  cebuli
  • 5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1.5 litra wody
  • 150 ml octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki soli
  • 6 łyżek cukru
  • 5 listków laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 20 ziaren pieprzu ziarnistego

Sposób przygotowania:

Wodę i ocet wlewamy do garnka, dodajemy sól i cukier i tak przyszykowaną  marynatę zagotowujemy. Zostawiamy ją do pełnego ostygnięcia.

Pomidory myjemy i kroimy w grube, okrągłe plastry. Cebulę obieramy i kroimy również w krążki.

Do czystych i wyparzonych słoików wkładamy dość ciasno warstwami cebulę i pomidora (najlepiej zacząć od cebuli).

 Do każdego słoika dodajemy 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1-2  listka laurowego i po 4 ziarenka pieprzu. Na końcu wlewamy po 1 łyżce oleju na każdy słoik, zalewamy pomidory zalewą i zakręcamy słoiki. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 h. Bez pasteryzacji możemy przechowywać w lodówce ok. miesiąc. Po pasteryzacji mogą stać w temperaturze pokojowej około roku.




Pracuj z nami

Dołącz do naszej firmy i rozwijaj swoją karierę

– PPO Siechnice to nie tylko praca w szklarni!