Sorbet z pomidorów i rozmarynu

Sorbet możemy podawać do wykwintnych dań z mięs, np. steków, lub mogą być świetnym dodatkiem do koktajli z mocniejszymi alkoholami.


Składniki:

  • 10 dużych dojrzałych pomidorów
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka masła


Sposób przygotowania:

Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, wkładamy pokrojone pomidory, zalewamy ½ szklanki wody oraz dodajemy rozmaryn. Po zagotowaniu, gotujemy wszystko jeszcze 15-20 min.

Z ugotowanej masy wyciągamy rozmaryn , miksujemy a na koniec całość przecieramy przez sito. Mrozimy, bardzo często mieszając, aby nie powstała zmrożona tafla, a delikatna granita.

Do masy możemy dodać odrobinę sambalu lub 200 g malin. Wtedy sorbet nabierze ostrzejszego lub słodszego charakteru. Sorbet możemy podawać do wykwintnych dań z mięs, np. steków, lub mogą być świetnym dodatkiem do koktajli z mocniejszymi alkoholami.



Pracuj z nami

Dołącz do naszej firmy i rozwijaj swoją karierę

– PPO Siechnice to nie tylko praca w szklarni!