Suszone pomidory z czosnkiem i solą morską

Do tego przepisu najlepiej wybrać odmianę pomidorów bardzo mięsistych i mało soczystych, lub bardzo drobnych, jak np. pomidorki koktajlowe.

Składniki:

  • Pomidory, najlepiej Cherry, koktajlowe lub inne małe
  • Czosnek
  • Sól morska
  • Oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:

Do tego przepisu najlepiej wybrać odmianę pomidorów bardzo mięsistych i mało soczystych, lub bardzo drobnych, jak np. pomidorki koktajlowe.

Pomidorki myjemy, rozcinamy  wzdłuż na połowę  i układamy  na wyścielonych papierem do pieczenia blaszkach. Czosnek kroimy w bardzo cienkie plasterki i układamy na każdym z pomidorków.

Pomidory wkładamy do piekarnika z termoobiegiem  nastawionego na 40- 45ºC i trzymamy około 2 godzin. Możemy zostawić drzwi od piekarnika lekko uchylone, aby ewentualna para miała ujście.

Jeżeli mamy suszarkę do warzyw i owoców, możemy pomidorki umieścić  w niej.

Po wyciągnięciu delikatnie skraplamy je oliwą z oliwek i oprószamy solą morską i podejmiemy na ciepło lub wystudzone  jako dodatek do mięs.

Jeżeli chcemy umieścić suszone pomidorki w słoiku zalane oliwą, pomidorki  ogrzewamy  przez 2-3 godziny dzienne, pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia, a całą czynność powtarzamy przez kolejne 2-4 dni, aż do chwili, kiedy wysuszone pomidory dalej pozostają elastyczne, ale widocznie  bez nadmiaru wilgoci.

Tak przygotowane pomidory wkładamy  do słoików, przekładamy  ząbkami czosnku oraz listkami bazylii (ew. innych ziół – można też dodać ziarna pieprzu i ziela angielskiego lub jałowca), a na koniec zalewamy  ogrzaną  oliwą.

Słoik pasteryzujemy, trzymając w nagrzanym do 70ºC piekarniku przez około 2 godziny.


Pracuj z nami

Dołącz do naszej firmy i rozwijaj swoją karierę

– PPO Siechnice to nie tylko praca w szklarni!