Podajemy na ciepło lub na zimno jako samodzielne danie lub np. jako dodatek do dań z grilla. Do tarty świetnie pasują sosy na bazie śmietany lub jogurtu (czosnkowy, tzatzyki, gzik).
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle ma gęstą pastę. Pod koniec dodajemy oregano i bazylię oraz odrobinę soli do smaku.
Rozwałkowujemy ciasto francuskie i rozkładamy w foremce do wypieków lub tortownicy. Ciasto nakłuwamy widelcem i nakładamy przestygniętą masę pomidorową.
Śmietanę i jajka dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę, sól i pieprz i mieszamy dopóki nie pozbędziemy się grudek. Zalewamy ciasto z masą pomidorową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170ºC przez ok 20-25 min.
Podajemy na ciepło lub na zimno jako samodzielne danie lub np. jako dodatek do dań z grilla. Do tarty świetnie pasują sosy na bazie śmietany lub jogurtu (czosnkowy, tzatzyki, gzik).