Tarta z pomidorami

Podajemy na ciepło lub na zimno jako samodzielne danie lub np. jako dodatek do dań z grilla. Do tarty świetnie pasują sosy na bazie śmietany lub jogurtu (czosnkowy, tzatzyki, gzik).


Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1łyżeczka suszonego oregano
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 3 łyżki stołowe masła
  • 200 ml śmietany 36% (ewentualnie 30%)
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • Sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle ma gęstą pastę. Pod koniec dodajemy oregano i bazylię oraz odrobinę soli do smaku.

Rozwałkowujemy ciasto francuskie i rozkładamy w foremce do wypieków lub tortownicy. Ciasto nakłuwamy widelcem i nakładamy przestygniętą masę pomidorową.

Śmietanę i jajka dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę, sól i pieprz i mieszamy dopóki nie pozbędziemy się grudek. Zalewamy ciasto z masą pomidorową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170ºC przez ok 20-25 min.

Podajemy na ciepło lub na zimno jako samodzielne danie lub np. jako dodatek do dań z grilla. Do tarty świetnie pasują sosy na bazie śmietany lub jogurtu (czosnkowy, tzatzyki, gzik).


Pracuj z nami

Dołącz do naszej firmy i rozwijaj swoją karierę

– PPO Siechnice to nie tylko praca w szklarni!