Zupa krem z pomidorów

Zupę możemy udekorować listkami  bazylii, bądź posiekanej natki pietruszki. Można podawać ją posypaną startym parmezanem, plasterkami mozzarelli, pokruszoną fetą, bądź z grzankami

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 duża cebula
  • 2 duże marchewki
  • 1 mała pietruszka (opcjonalnie)
  • 1,5- 2 kg  pomidorów (dojrzałych i mięsistych)
  • 3 szklanki wody
  • Sól, pieprz i cukier do smaku
  • bazylia lub pietruszka do podania


Sposób przygotowania:

Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w grubszą kostkę. W dużym garnku podgrzewamy oliwę z oliwek lub masło klarowane i wrzucamy cebulę, którą podduszamy na małym ogniu. Na koniec dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy nie doprowadzając do jego przypalenia.

Obraną marchewkę i pietruszkę kroimy na cienkie plasterki, dodajmy  do garnka z cebulą i całość podsmażamy dalej, dokładnie mieszając ok 2-3 min. Pod koniec wlewamy szklankę wody do garnka i chwile podgotowujemy warzywa.

Pomidory myjemy i wkładamy do dużej miski aby zalać je wrzątkiem. Po minucie wyciągamy i obieramy je ze skórki (po sparzeniu skórka sama łatwo odchodzi). Kroimy pomidory ma kawałki, dodajemy do garnka i ewentualnie zalewamy jeszcze wodą tak, aby wszystkie warzywa były zakryte. Dodajemy oregano, sól i pierz, oraz opcjonalnie łyżeczkę cukru, dla podkręcenia smaku. Gotujemy zupę na małym ogniu jeszcze około 10-15 minut, do czasu aż marchewka będzie miękka. Zupę bledniemy  na gładki krem.

Zupę możemy udekorować listkami  bazylii, bądź posiekanej natki pietruszki. Można podawać ją posypaną startym parmezanem, plasterkami mozzarelli, pokruszoną fetą, bądź z grzankami.


Pracuj z nami

Dołącz do naszej firmy i rozwijaj swoją karierę

– PPO Siechnice to nie tylko praca w szklarni!