Zupa ze świeżych pomidorów

Do zupy możemy dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i mięso.  Przed podaniem posypujemy posiekana natką pietruszki.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • mała cebula
  • 1,5 kilograma dojrzałych pomidorów
  • 3 litry wody
  • 200 ml. śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 3 liście laurowe
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • dowolny makaron lub ryż


Sposób przygotowania:

Do garnka wkładamy umyte mięso, dodajemy obrane i umyte warzywa, zalewamy 3 litrami zimnej wody. Dodajemy pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy, oraz doprawiamy do smaku solą. Gotujemy wszystko aż do miękkości mięsa.

Umyte pomidory kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy niewielką ilość wody lub bulionu, doprawiamy do smaku solą oraz cukrem. Dusimy na małym ogniu do momentu aż pomidory będą się rozpadać, a na koniec przecieramy przez sitko. Mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru, dodajemy przetarte pomidory i wszystko  zagotowujemy i  gotujemy przez 5 minut.

 Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością gorącej zupy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Makaron lub ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do zupy możemy dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i mięso.  Przed podaniem posypujemy posiekana natką pietruszki.


Pracuj z nami

Dołącz do naszej firmy i rozwijaj swoją karierę

– PPO Siechnice to nie tylko praca w szklarni!