Do zupy możemy dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i mięso. Przed podaniem posypujemy posiekana natką pietruszki.
Do garnka wkładamy umyte mięso, dodajemy obrane i umyte warzywa, zalewamy 3 litrami zimnej wody. Dodajemy pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy, oraz doprawiamy do smaku solą. Gotujemy wszystko aż do miękkości mięsa.
Umyte pomidory kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy niewielką ilość wody lub bulionu, doprawiamy do smaku solą oraz cukrem. Dusimy na małym ogniu do momentu aż pomidory będą się rozpadać, a na koniec przecieramy przez sitko. Mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru, dodajemy przetarte pomidory i wszystko zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut.
Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością gorącej zupy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Makaron lub ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do zupy możemy dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i mięso. Przed podaniem posypujemy posiekana natką pietruszki.